۱. حضور هياتهای متعدد عربستاني در ايران بویژه ديدارهاي اخیر عالی ترین مقام نظامی عربستان با مسئولان كشوري و لشکري؛ زمينه ساز مناسبی است براي ارتقاء سطح مناسبات دو کشور. در این زمینه “ورزش” ميتواند يكي از موثرين راهها براي شروع مجدد روابط و توسعه تعاملات ايران با كشورهاي همسايه باشد كه به فعاليتهاي اقتصادي ختم شود.
۲. “دیپلماسی ورزشی” میتواند در کشورهای منطقه خلیج فارس به عنوان ابزاری کم هزینه و پرسود برای “تقویت روابط” میان کشورها و “ترویج صلح و دوستی” مورد استفاده قرار میگیرد. بسیاری از کشورهای منطقه، از جمله عربستان سعودی، قطر، امارات متحده عربی و بحرین، به طور فعال در فعالیتهای ورزشی جهان شرکت میکنند و با همکاری با دیگر کشورها در این زمینه، روابط خود را با آنها بهبود میبخشند.
همچنین، دولتهای منطقه خلیج فارس تاکنون توانستهاند نقشی مؤثر در ترویج و پشتیبانی از رویدادهای ورزشی بینالمللی ایفا کرده و سطح ارزش بین المللی خود را دوچندان افزایش دهند. به عنوان نمونه، قطر به عنوان میزبان جام جهاني ۲۰۲۲ توانست نگاه جهانيان را به خود جلب و برند قطر را در سطح کشورهای توسعه یافته ارتقا دهد. دیپلماسی ورزشی در کشورهای منطقه خلیج فارس به عنوان ابزاری مؤثر برای تقویت روابط بین المللی و ترویج صلح و دوستی، به طور فعال پشتیبانی میشود.
۳. مربیان ورزشی میتوانند سفیران صلح در جهان باشند. ورزش به عنوان یک زبان جهانی، قدرت بالایی برای اتصال و ایجاد همبستگی دارد. مربیان ورزشی با توجه به نقش مهم خود در زندگی ورزشکاران، می توانند با ارائه اصول “صلح و مدارا”، “تفاهم و همکاری”، با حسننیت و احترام به داوران و حریفان، فضای صلح را در جامعه ورزش گسترش دهند. همچنین، با بهره گرفتن از فضای صمیمی و انسانی ورزش، مربیان میتوانند سازنده پلهای ارتباطی میان فرهنگها و تمدن های جهان باشند و به ترویج صلح در جامعه جهانی کمک کنند. تعاملات و مبادلات در دامنه و گستره ورزش بویژه ميتواند زمينه ساز روابطي خجسته میان ايران و كشورهاي همسايه، مخصوصا عربستان سعودی باشد.
و چنان است که باید “دولت مسعود” که کلر خود را با شعار “با دوستان مروت با دشمنان مدارا” آغاز کرد براساس سیاست و ابرالویت “همسایگی” فرصتهای طلایی را مغتنم بشمارد.
- نویسنده : دكتر بهمن اكبري رايزن فرهنگي اسبق ايران در عمان، تانزانيا و ازبكستان
Thursday, 24 April , 2025